PDBeH tekst zeegroen 924x53

schiphol curitiba 300x378Familie Hansen

Mijn terugkijk op de rootsreis!
Zoektocht Dochter naar biologische moeder
Onze dochter Joyce gaf op een gegeven moment aan, dat zij een zoektocht wilde naar haar biologische moeder.
Op een dag ( in januari) openenden wij een mailtje van de Curitiba Groep en zo kwamen wij in contact met Liza. Nadat Liza de gegevens over de biologische moeder had, werden wij na een half uurtje gebeld met het nieuws dat de moeder en een zus zijn gevonden.

 


Onze ervaringen:
Wij vonden het onwerkelijk dat de moeder en haar zus zo snel waren opgespoord. Al na ons eerste telefonisch contact met de moeder, zus en Liza als tolk en contactpersoon. Voor ons klopte alle informatie uit onze documenten en was de biologische moeder en haar familie ook erg blij dat haar dochter contact zocht. Wij als ouders hebben dit ook altijd belangrijk gevonden dat, als Joyce er aan toe was, zij contact zou krijgen met haar biologische moeder.
Vrij snel hierna hebben wij tickets geboekt voor een vliegreis die in de zomervakantie plaatsvond.
Alle papieren geregeld in verband met medicijnen en ook een Braziliaans paspoort voor onze dochter.
Op 28 juli zijn wij vertrokken vanuit Amsterdam naar Curitiba. Na een lange reis van 16 uur landen wij in Curitiba waar heel veel familie ons op stond te wachten. Het was emotioneel maar ook een heel warm en hartelijk onthaal.
Wij hadden ook gespaard om deze reis mogelijk te maken.
Na de eerste contacten zijn wij bij Liza thuis geweest om te kijken of wij alleen of met Liza naar Brazilië zouden gaan, maar aangezien wij geen Portugees spreken vonden wij het ook beter om Liza mee te nemen . Anders kun je ook geen goede gesprekken voeren.
Na aankomst in Brazilië en een autorit van 1 uur kwamen wij bij het huis van de zus van de biologische moeder waar
wij 14 dagen zouden verblijven. Joyce heeft hier ook nog drie (half) broertjes en een(half)zusje. Twee dagen na aankomst zijn wij naar het huisje van de moeder, kinderen en vriend gegaan. Bij binnenkomst in het huisje waren wij wel wat ontdaan want het zag er wel erg slecht uit. Wij hebben in Nederland nog geld gekregen van familieleden en een goede kennis. Wij wisten nu zeker waar wij het aan zouden besteden. Samen met een bijdrage van onszelf zijn wij een week bezig geweest om het huisje helemaal op te knappen samen met Liza. Het is heel mooi geworden. Alles is nieuw, ook onze dochter en de kinderen van de biologische moeder hebben meegeholpen.
In de klus-week had ik (de moeder) 1 keer een aanvaring met mijn dochter om iets wat eigenlijk totaal onbelangrijk is maar met steun van mijn man en Liza weer opgelost. Problemen met de levering van de keuken heeft Liza ook keurig opgelost. Dat is fijn als je Portugees kent. Verder verliep het contact met de biologische moeder en kinderen en verdere familie prima. Wij voelden ons er wel thuis. Familie is heel hartelijk en warm van hart. Ook hebben wij nog meer familie bezoekjes afgelegd met de familie van de biologische vader van Joyce die niet meer leeft. Ook haar oma van vaders kant heeft zij nog leren kennen. Dat was een heel emotioneel wederzien. Ook hebben wij in de gesprekken veel steun van Liza gehad. Prima voor het vertalen en ook gezellig in de omgang, maar als iets niet goed gaat laat Liza zich ook horen. Alleen het eten vonden wij eenzijdig. Ook wennen aan het ritme van leven. In Nederland gaat alles vlug en ook met veel stress.
Twee prima weken gehad alleen, de laatste twee dagen werd ik ziek en dat heeft in Nederland ook nog wel enige weken aangehouden. Voordat alles weer goed ging, gelukkig weer opgeknapt. Het heeft ook te maken met een aantal dingen die gebeurd zijn in het afgelopen jaar. Verder hopen wij dat onze dochter het fijn heeft gevonden en blij is. Zij krijgt ook hier nog nazorg om alles te verwerken. Het afscheid was ook zeer emotioneel. Wij kijken er met een goed gevoel op terug.
Wij denken nog elke dag aan de familie in Brazilië.
Ook werd er een verjaardagsfeestje georganiseerd door de biologische familie. De verjaardag van boertje en Joyce werd in de gezelligheid van vele familieleden gevierd.
Het meest belangrijkste wat de rootsreis ons opgeleverd heeft, is een rustigere dochter met minder vraagtekens en voor ons als ouders was het ook bijzonder om de biologische familie te ontmoeten en verhalen te kunnen delen.
Wij keerden terug met een voldaan gevoel met de wetenschap iets goeds te hebben achtergelaten voor onze lieve nieuwe familie.
Vriendelijke groeten,
Familie Hansen

Joice 450x338

Doneren

doneerknop232x232
Direct doneren is nu mogelijk!
Al is het maar € 1,-
Elke Euro is er één.
Klik op de 'wereldbol' en vul zelf het bedrag in.
Alvast bedankt namens alle Braziliaanse moeders die hun kinderen zoeken in Nederland.
Het werkt zó:  uitleg!!!!!

Wat óók werkt is deze QR-code, probeer maar:
2022 07 18 QR code Donatie PDBeH i.v.m. DNA project

LAATSTE NIEUWS: 2021-11-27

De subsidie van het Ministerie is binnen!
We kunnen nu de reis gaan plannen om geboorteouders in Brazilie een kans te geven hun DNA af te staan.
Plan is: we gaan ca. april 2022, maar ja, Covid kán roet in het eten gooien :-(

Heb je geld over? Doneer zodat wij DNA-sets kunnen aanschaffen voor de geboorteouders,
DNA-sets vallen niet onder de subsidie, die moeten wij zelf betalen.


De promo-film is bijna klaar!!!

Deze promo-film gaat in Brazilië op TV en social media komen.
De promo gaat Braziliaanse moeders stimuleren zich aan te melden bij www.dnamaesdobrasil.com

Aangemelde Braziliaanse moeders krijgen een gratis DNA-test.
Wij adviseren daarom: Braziliaans geadopteerden doe hier in NL een DNA-test en wie weet:
heb je een match en heb je zomaar je moeder gevonden!

Alleen via een DNA-test zijn biologische banden te bewijzen!!!!

©  PDBeH | Pessoas Desaparecidas Brasil e Holanda | 2020

Ga naar boven