PDBeH tekst zeegroen 924x53

van schiphol naar rio de janeiro 300x373Bruno Alves

Het was half februari dat ik een link zag op internet die ons verwees naar Liza die ons misschien wel kon helpen met de zoektocht naar Bruno zijn biologische familie in Brazilie. Dit bleek een gouden greep met een diamanten randje Liza eromheen te zijn voor ons.
Binnen een paar uur had zij de hele familie van Bruno opgespoord met alle officiële documenten erbij gevoegd.
Dit was even schrikken, omdat het zo snel ging konden we het niet geloven en je leeft vanaf dat moment in een mooie en blijde roes met elkaar.

Vanaf dat moment hebben we haast iedere dag geskypt met Liza, die het ook mogelijk maakte dat Bruno kon bellen met zijn biologische familie. Dit was voor hem een fantastische ervaring, mede ook omdat zijn biologische familie hier niet op was voorbereid. 

Liza belde ze gewoon op via Skype en zijn familie moest even bijkomen van het bericht dat Bruno met hun zomaar contact opnam en naar hen op zoek was.
De blijdschap was enorm vanuit Brazilie en ze konden het maar niet geloven.
Liza heeft het mogelijk gemaakt dat Bruno weer contact heeft met zijn tweelingzus Bruna en haar man Leonardo, alsmede zijn zus Ielma, haar man en hun 4 kinderen. Bruno heeft ook zijn biologische moeder en stiefvader, alsmede zijn 3 broers gevonden. Kortom, zoals je kunt lezen heeft Bruno er een hele familie bij gekregen. De familie vroeg of we zo snel mogelijk elkaar konden ontmoeten, en dat hebben we dan ook gedaan met veel plezier.
We vroegen aan Liza of ze mee kon gaan,ook omdat we natuurlijk de taal niet machtig zijn.

Liza is een fantastische vrouw die ons met alles heeft geholpen waar nodig was. Zij doet alles vanuit haar hart en met een niet aflaatbare passie om mensen te helpen.
Het zal zeer moeilijk zijn een tweede Liza te vinden!!

We vertrokken op 23 maart met z’n viertjes vanaf Schiphol richting Rio de Janeiro, waar we ong. 12 uur later zijn geland.
Het is in Brazilie 5 uur vroeger, zodoende kwamen we rond half zeven s’morgens aan op de airport Rio.
We werden verwelkomd door de tweelingzus Bruna en haar man Leonardo, wat natuurlijk een geweldige emotionele ontmoeting was, met veel tranen en ongekende blijdschap.
De Pastoor en een goede vriend waren er ook bij, die ook gelijk voor het vervoer zorgden, klasse!
De eerste ontmoeting in Brasil voelde als een bijzondere warme deken en iedereen voelde zich erg gelukkig met deze gebeurtenis.
Liza had geregeld dat er een televisieploeg aanwezig was, die van deze rootsreis een mooie uitzending wilde maken. Het was een bijzondere ervaring, dat er een televisieprogramma wordt gemaakt waar je met z’n allen de hoofdrol mag spelen. We zijn met z’n allen wat gaan drinken en eten om bij te komen van deze geweldige ontmoeting met elkaar.
Wij zijn (lees de oudjes) naar het hotel gebracht, maar Bruno en Liza hebben de nacht doorgebracht in het huis van Bruna en Leonardo. De volgende dag zijn we met z’n allen naar het strand van Copacabana gereden om daar opname’s te maken voor het televisieprogramma.
Er zijn hele leuke interviews afgenomen met als achtergrond het goudgele strand van Rio de Janeiro. We moesten een heel stuk door de stad rijden, dus we hadden meteen een privé rondrit door Rio met veel bezienswaardigheden. Liza ging meestal van voren zitten in het busje zodat ze af en toe mooi een dutje kon doen. Ook hebben we het metershoge Christusbeeld (Corcovado) bezocht, waar je kon uitkijken over het mooie Rio de Janeiro. Ook de Suikerberg en de beroemde gekleurde trappen Escadaria Selaron in de wijk Santa Teresa hebben we met z’n allen bezocht.
Donderdag zijn we met z’n allen in het vliegtuig geklommen om koers te zetten naar onze volgende stop: Recife in het noordoosten van Brazilië.

Daar werden we op airport Recife hartelijk ontvangen door de pleegouders van Bruna, waar we daarna met z’n allen koers zetten naar het plaatselijke busstation.
Het mooie hiervan was dat de familie steeds meer uitbreide. Bij het busstation hebben Bruno en Bruna hun zus Ielma, haar man en 4 kinderen voor het eerst ontmoet, dit liep heel leuk mede door Liza die de hele ontmoeting goed coördineerde en heeft voorzien van onvermoeibaar tolkwerk.

We hebben Ielma en haar familie naar het hotel gebracht waar zij 3 nachten zouden verblijven en wij zijn doorgereden naar ons logeeradres voor de komende 10 dagen in de buurt van Rua Agripino Almeide nr. 40 in Recife.

Het is echt een aanrader om te verblijven bij familie als je een rootsreis wilt maken, aangezien je de gewoonte’s van de Braziliaan van dichtbij kunt ervaren.
Wij (ouders van Bruno) hebben op een kamer geslapen in een heerlijk 1 persoonsbed, en ook Liza sliep bij ons op de kamer. Dit ging regelmatig gepaard met hevige snurkpartijen waar ik als vader en Liza onbeperkt aan deel namen, soms zo erg dat we maar een rondje gingen lopen hahaha. De rest sliep met z’n allen bij elkaar op een groot matras in de woonkamer.
Bruno, Bruna en Leonardo hebben ook best veel geslapen bij een neefje van Bruna die een paar straten verderop woonde.
Dit neefje heette Vito, en was ondanks z’n jeugdige leefdtijd een gouden kerel, waar we veel plezier mee hebben gehad, alsmede zijn vader en stiefmoeder die heel hartelijk en gastvrij was voor ons allemaal.
De volgende dag zijn we met z’n allen een dagje naar het strand geweest, even ontstressen en leuke dingen doen met z’n allen, even bijkomen en bijpraten van de ontmoetingen en lekker wat gaan eten met z’n allen. Liza lag te slapen op het strand en zakte met haar stoel en ogen steeds verder weg in het zand.
De volgende dag zijn we met z’n allen, inmiddels al 12 personen naar Limoeiro gereden (2,5 uur rijden) waar de ontmoeting met hun biologische moeder, stiefvader en hun 3 broers met aangetrouwden enz. zou plaatsvinden, uiteraard met de filmploeg erbij. Deze ontmoeting was zeer emotioneel met veel tranen, maar ook veel blijdschap omdat iedereen van mening was dat eindelijk de familie weer bij elkaar is.

We werden zeer hartelijk ontvangen met een gevulde tafel, veel omhelsingen en ontelbare knuffels, ook van mensen uit de buurt, die op de hoogte waren van onze komst. De hartelijkheid en liefde die deze mensen uitstraalden was heel bijzonder. Liza heeft ook deze dag weer prima geregeld en onvermoeibaar iedereen geholpen waar nodig was. Het afscheid was dan ook heel moeilijk, maar de belofte dat we snel terug zouden komen verzachtte de pijn een beetje voor iedereen.

Enkele dagen daarna zijn we terug gereden naar Limoeiro om terug naar de familie te gaan en daar ook een nacht te gaan slapen met de familie. Je snapt wel dat er enorm veel gepraat werd met elkaar, maar met Liza erbij ging dit voortreffelijk.
Er waren veel vragen onderling, ook misverstanden, maar ook heel veel antwoorden naar elkaar toe.
We zullen de liefde die we mochten ervaren van de biologische moeder, broers en alle familieleden nooit kunnen en willen vergeten.
Er waren ook wel eens momenten dat het te emotioneel werd voor sommigen, maar daarin werd door Liza geweldig werk verricht! Ze zei steeds “dat hoort er ook bij”, maar je moet het toch maar doen.

De volgende dag hebben we afscheid genomen van Ielma en haar gezin, waarvan de kinderen weer op tijd op school moesten zijn, want het leven gaat gewoon door.
Voor Ielma en haar gezin was het een hele leuke tijd met ons samen, het heeft positieve rust in haar leven gebracht. Ze heeft heel haar familie gevonden, en de kinderen hebben er een grote neef en nicht, broers en niet te vergeten een echte Oma erbij gekregen.

We hebben de rest van de week veel leuke dingen gedaan met z’n allen, strand, leuke dingen bezichtigd, tattoeage’s laten zetten enz enz. Liza heeft ook een dagje ‘gewerkt', dat houdt in: iemand gelukkig maken!
Ik, vader van Bruno, had een weddenschap afgesloten met Liza en gezegd dat ik nooit slapende vrouwen zou filmen, maar tot mijn grote schrik bleek ik mij vergist te hebben. De lens van mijn camera had een glimp van een slapende vrouw opgevangen en dit koste mij 100 reals.
Maar goed: eigen schuld - dikke bult en Liza had een brede glimlach!

De gastvrijheid die we mochten ontvangen tijdens ons verblijf bij de pleegouders van Bruna was hartverwarmend en we zijn ze er erg dankbaar voor en willen het niet bij deze ene keer laten. Het was heel fijn om gewoon bij de familie te verblijven, samen eten, samen lachen en overal over praten.
Het enigste vervelende puntje op onze reis was een gewapende busoverval toen we op weg waren na een dagje winkelen met z’n zevenen, maar door ons geloof hebben ze ons met rust gelaten en we zijn dan ook niets kwijtgeraakt.
Het was wel behoorlijk schrikken achteraf, maar het was heel bijzonder hoe iedereen elkaar opving. De volgende dag was iedereen het al een beetje vergeten, gelukkig.
Dit is ook Brazilie. Als we deze reis evalueren kunnen we alleen maar zeggen dat het fantastisch was met z’n allen en dat we iedereen hebben kunnen ontmoeten die ons lief is.

Het was best een vermoeiende reis met veel verplaatsingen, maar je zit zo in een flow dat je de vermoeidheid even opzij schuift en elkaar steunt waar nodig is.
We hebben Liza leren kennen als iemand met een fantastische instelling en ook gewoon een leuke jonge vrouw, zij was voor ons gewoon een dochter van onze familie, iets wat ze zelf ook dolgraag wilde.
Ze heeft enorm veel dingen voor ons geregeld (ook achter de schermen) en gezorgd voor een hele leuke sfeer! Liza heeft voor ons haar gezin (4 kinderen) eventjes op een laag pitje gezet en dat zullen we nooit vergeten, Never nooit.
Zij is in ons hart geklommen en we laten haar nooit meer ontsnappen, ook haar man en de 4 meisjes.

Voor Bruno heeft deze Rootsreis alleen maar voordelen opgeleverd want hij is heel opgelucht dat hij zijn roots heeft gevonden en dat maakt hem zielsgelukkig. Hij heeft weer een nieuw doel in zijn leven en heeft alle nare kanten van het leven opzij gezet en maakt graag een nieuwe start met al zijn nieuwe familie.
Kortom: het was fantastisch deze rootsreis mede door zo’n lieve vrouw als Liza.

Vele groetjes Bruno - Wilfried - Mariette

bruno alves opt

 
What do you want to do ?
New mail

Doneren

doneerknop232x232
Direct doneren is nu mogelijk!
Al is het maar € 1,-
Elke Euro is er één.
Klik op de 'wereldbol' en vul zelf het bedrag in.
Alvast bedankt namens alle Braziliaanse moeders die hun kinderen zoeken in Nederland.
Het werkt zó:  uitleg!!!!!

Wat óók werkt is deze QR-code, probeer maar:
2022 07 18 QR code Donatie PDBeH i.v.m. DNA project

LAATSTE NIEUWS: 2021-11-27

De subsidie van het Ministerie is binnen!
We kunnen nu de reis gaan plannen om geboorteouders in Brazilie een kans te geven hun DNA af te staan.
Plan is: we gaan ca. april 2022, maar ja, Covid kán roet in het eten gooien :-(

Heb je geld over? Doneer zodat wij DNA-sets kunnen aanschaffen voor de geboorteouders,
DNA-sets vallen niet onder de subsidie, die moeten wij zelf betalen.


De promo-film is bijna klaar!!!

Deze promo-film gaat in Brazilië op TV en social media komen.
De promo gaat Braziliaanse moeders stimuleren zich aan te melden bij www.dnamaesdobrasil.com

Aangemelde Braziliaanse moeders krijgen een gratis DNA-test.
Wij adviseren daarom: Braziliaans geadopteerden doe hier in NL een DNA-test en wie weet:
heb je een match en heb je zomaar je moeder gevonden!

Alleen via een DNA-test zijn biologische banden te bewijzen!!!!

©  PDBeH | Pessoas Desaparecidas Brasil e Holanda | 2020

Ga naar boven